torstai 31. maaliskuuta 2011

Hortensian hurmaa

Ihanan auringonpaisteen ja tiistain postauksen värimaailman innoittamana mukaani tarttui (täysin tavoistani poiketen) violetti hortensia. Se on aina ollut valkoinen, aina. Tänä talvena on ilmeisesti nähty liikaa valkoista.




keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Iltapalamuffinssit

Voivottelin naapurille auringonkukansiemenongelmaani (tarina sisältää yo-juhlat ja italialaisen buffan), jolloin hän vinkkasi tehneensä lapsille iltapalaksi muffinsseja, joihin siemeniä käytettiin. Löysin ohjeen täältä, mutta sormeilin sitä hitusen terveellisemmäksi. Olin varautunut tarjoamaan muffinssit viikunahillon kera, mutta näytti maistuvan pikkuneidille tuoreeltaan ihan sellaisenaan.



AURINGONKUKANSIEMENMUFFINSSIT
(noin 9 kpl)
2 dl vehnäleseitä
1/2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl rypsiöljyä
1/2 dl intiaanisokeria
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl maitoa tai kermaviiliä
1 kananmuna

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja muut aineet toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet toisten joukkoon ja sekoita taikina nopeasti turhaa vaivaamatta. Täytä silikoniset muffinssivuoat, koristele auringonkukansiemenillä  ja paista uunin keskitasolla noin 15 min.


Kun lapsi oli saatu nukkumaan, työ- ja hoitokassit pakattua ja pyykkikone tyhjennetty, eräs äiti hiipi takaisin keittiöön, haudutti teetä ja herkutteli (monta) muffinssia sen viikunahillon kera. Tämä setti sopisi erityisen hyvin viikonlopun herkkuaamiaiseen ison kahvikupillisen kaveriksi!

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Huhuu, missä kevät luuraa?

Kovasti jo odotan, että voisi siirtyä kevyempiin vaatteisiin, heleämpiin väreihin ja ilmavampaan ilmeeseen niin kotona kuin puutarhassakin. Toppatamineissa lumisateessa rusakon tuhoja tutkiessa meinasi usko loppua. Mutta onhan se kevät jo matkalla, onhan...? Ja onneksi unelmointi ei ole säästä kiinni!



Kuvat: Droemmeliv

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Suklaakakkua

Mökillä juhlittiin anopin synttäreitä ja miniä yritti totta kai saada pisteet kotiin. Totuuden nimissä on sanottava, että anoppia on aikas helppoa miellyttää ja tällä kakulla se onnistui. Suklaata, toffeeta ja pähkinöitä, anopin herkkuja kaikki. Alkuperäinen ohje Maalaisunelma -lehdestä (2/2011), tässä pienin muutoksin. 

Kakun maku (+ leikkautuvuus) paranee vanhetessaan, eli tee päivää ennen tarjoilua. Kakku on aika tuhtia tavaraa, eli vaikka vuoka on pienehkö, kakkua kyllä riittää!




CASHEWPÄHKINÄ-MUTAKAKKU
150 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
12 kpl Dumle-karkkeja
PÄÄLLYSTE:
100 g Panda maitosuklaata
100 g Panda tummaa suklaata
50 g voita
1 pss (100g) suolattuja cashewpähkinöitä

Peitä noin 20 cm irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla, voitele vuoan reunat. Sulata voi mikrossa tai liedellä. Vaahdota sokeri ja munat kevyesti. Mittaa jauhot ja kaakao, sekoita ne keskenään ja lisää seos munasokerivaahtoon voisulan kera. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan. Painele Dumle-karkit taikinaan. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 min. Kakku saa jäädä keskeltä tahmeaksi. 

Anna jäähtyä. Irrota sen jälkeen vuoan reunat, mutta laita ne takaisin kakun ympärille ennen päällysteen levittämistä.

Sulata varovasti päällysteen suklaat ja voi vesihauteessa. Rouhi cashewpähkinöitä pari kertaa veitsellä. Sekoita sulaan suklaaseen pähkinät ja levitä päällyste kakulle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa.

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Alamökki




Mökkikausi avattu!

Perheessämme on vietetty tällä viikolla hiihtolomaa ja ohjelmassa oli mökkikauden avaus. Onneksi naapuritilan isäntä oli aurannut kulkuväylät, muuten koko loma olisi mennyt lapioidessa. Nyt ehdittiin laskea mäkeä, syödä, hiihtää, syödä, saunoa, syödä, tehdä kevätsiivousta, syödä, lekotella, syödä. Miesväki puuhasi puusavotassa, naisväki keittiössä. Saimme joka aamu nauttia todella upeasta järven takaa nousevasta aamuauringosta, siitä piti huolen hyvissä ajoin ennen kuutta herännyt pikkuneitimme. Ihanaa kun ei ole ollut kiire mihinkään! 



maanantai 21. maaliskuuta 2011

Ompelukerho

Ompelukerhomme jokaviikkoisessa tapaamisessa parsitaan kokoon muutakin kuin reikiä lasten vaatteissa. Periaatteessa pääasia on tietenkin käsityöinnostuksemme ylläpitäminen ja töiden takkuillessa kanssasisarien tsemppaaminen. Mutta osansa saavat niin miehet, lapset, työpaikat, hoitopaikat, tv-sarjat, julkinen terveydenhuolto, radioäänet, uusimmat hankinnat (tai niistä haaveilu), puutarhatyöt, vatsalihasten veltostuminen, harrastukset, nyyhkykirjat ja luulotaudit. Muun muassa. Käsitöiden ohella vähintään yhtä tärkeää on kulloinenkin kahvipöytätarjottava. On se sitten valmiina ostettua, puolivalmista tai itse tehtyä.

Tämäniltaista ompelukerhoa edelsi kunnon säätäminen, joten tarjottavakin jäi viime metreille. Purkista saa kivoja croissanteja, jotka voi täyttää lukemattomilla tavoilla ja kypsentää sitten uunissa. Tänään rullasin croissantien sisään Geisha-konvehteja, voitelin croissantit vedellä ja raastoin päälle tummaa suklaata. Helppo, nopea ja herkullinen vierasvara!

Geisha-croissantit

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Piristystä aamuun

Kun lapsi herättää sunnuntaina(kin) ennen kuutta, sitä ehtii yhtä sun toista. Vihdoin oli ainekset kasassa ja sain tehtyä aamucroissantien kaveriksi taivaallisen hyvää lemon curd tahnaa. Kirpeää mutta kuitenkin samettisen pehmeää. Pikaversio-ohje on täältä. Ensi kerralla teen pikkuisen pidemmän kaavan mukaan, niin rakenteesta tulee vieläkin samettisempi. Luulisin. 


Sopii loistavasti siis paahtoleivän päälle ja croissantien, keksien, kakkujen, kääretorttujen tai vaikka marenkien täytteeksi. Nam nam!

LEMON CURD
4 dl tomusokeria
2 sitruunan kuori
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 kananmunaa
75 g voita


Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoret. Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, kuoriraaste ja munat. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa pikaisesti. Säädä lieden lämpötilaa pienemmäksi ja jatka sekoittelua, kunnes seos sakenee.
Ota kattila liedeltä ja lisää rasva. Sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut ja sekoittunut tahnaan.
Kaada purkkeihin. Säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.


Kuumennusvaiheessa on oltava tarkkana, jotta lopputulos ei ole sitruunanmakuista munakokkelia. Itse siivilöin tahnan purkitusvaiheessa, niin mahdolliset siemenet yms. hedelmälihasattumat saatiin pois. Lopputulo oli todella tasaista, helposti levittyvää tahnaa. Suosittelen!

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Käännöskukkasia

Loistava monikäyttöinen perunanarsissi! Ensin sitä saa ihastella ruukussa, kun pulleat nuput lupailevat kaunista kukintaa ja huumaavaa tuoksua.


Kun kukkavarret venähtävät pitkiksi, iloa riittää vielä maljakossa...


...molemmissa päissä!


Ja kun viimeisetkin kukat kuihtuvat, voi esiin kääntää hauskat varret:)


(Miten muuten ihanalta kuullostava ja keveitä mielikuvia herättävä Bridal Crown voi kääntyä perunanarsissiksi??)

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Sairastuvassa salaattia ja suklaatorttua

Perinteinen perjantaimättö joutui väistymään, kun saimme kylään leikkauksesta toipuvan mummon. Koska anopin liikkuminen on tällä hetkellä rajallista, päädyttiin normimättöä kevyempään salaattiin. Ohje on Pastanjauhantaa blogista, tässä tosin pienin muutoksin.
PASTA-LOHISALAATTI
pennepastaa
loimulohta

sitruunamehua
kurkkua

kirsikkatomaatteja
kevätsipulia

KASTIKE:
turkkilaista jogurttia
tilliä
sitruunamehua
mustapippuria

suolaa
hunajaa
Dijon kokojyväsinappia
PÄÄLLE:

kananmunan lohkoja
auringonkukansiemeniä

Keitä pasta ja jäähdytä se. Valmista sillä aikaa salaatinkastike. 
Sekoita turkkilaiseen jogurttiin sitruunamehua, kokojyväsinappia, hunajaa, mustapippuria ja ripaus suolaa. Tillin voit lisätä kastikkeeseen tai vasta valmiin salaatin päälle. 
Laita jäähtynyt pasta kulhoon ja sekoita joukkoon osa salaatinkastikkeesta. Lisää joukkoon ruodittu loimulohi. Purista päälle sitruunamehua. Lisää reiluiksi paloiksi leikattua kurkkua sekä silputtua kevätsipulia. 
Koristele valmis salaatti kananmunanlohkoilla sekä kourallisella auringonkukansiemeniä.


Salaatin seuraksi leivoin rosmariinipatonkia.
ROSMARIINIPATONGIT
2,5 dl vettä
1-2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl kuivahiivaa
2 dl speltttijauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
PÄÄLLE:
vettä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
ripaus raastettua parmesaania


Kuumenna vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää joukkoon hienonnettu rosmariini, suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva spelttijauhojen joukkoon ja lisää nesteeseen. Alusta vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää öljy joukkoon loppuvaiheessa.
Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa. Leivo kolmeksi patongiksi. Anna kohota. Voitele kohonneet patongit vedellä, ripottele päälle sormisuolaa, rosmariinia ja parmesaaniraastetta.
Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Jälkkäriksi kokeilin pakkasessa hyydytettävää suklaatorttua. Ohje löytyi... hmm...erittäin järjestelmällisestä...reseptilaatikostani, joten en tiedä ohjeen alkuperää. Käyttämäni vuoka oli halkasijaltaan 18cm, joten puolitin alkuperäisen ohjeen. Tekovaiheessa koin vastustamatonta kiusausta lisätä täytteeseen Bailey´s- tai kahvilikööriä, mutta koska minulla oli keittiössä pieni apulainen joka nuoli jokaisen kulhon, jätin alkoholilisän pois. Massasta tosin tuli hieman liian tymäkkää, joten siinäkin mielessä pieni nestelisä olisi sopinut mainiosti! Nyt tortun pintaa oli vaikea tasoittaa kauniiksi, joten ennen tarjolle tuontia ripottelin pinnalle rouhittua daimia ja wiener nougat crushia reilulla kädellä. Hyvää oli, tätä teen ehdottomasti vierasvaraksi pakastimeen.
SUKLAATORTTU
POHJA:
80 g kaurakeksimuruja
30 g voita
TÄYTE:
100 g tummaa suklaata
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
(pari rkl kahvia, likööriä tms)
PÄÄLLE:
Daim-rouhetta / Wiener nougat crushia


Sulata voi ja sekoita joukkoon murskatut keksit. Peitä 18 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele keksiseos vuoan pohjalle.
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
Lisää sulatetun suklaan joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto vatkaten. Lisää joukkoon kermavaahto varovasti nostellen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta torttu peitettyna pakastimeen vähintään viideksi tunniksi. 
Ota kakku sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta ja ripottele päälle daim-rouhetta.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Pinaattiletut

Meidän pikkuneidin Top 5 arkiruokiin kuuluvat ehdottomati pinaattiletut. Ja koska meillä rakastetaan rutiineja, pinaattiletutkin tarjotaan poikkeuksetta perunamuusin, raejuuston ja puolukkahillon kera. Jos hillo on tehty isomummon keräämistä puolukoista, aina parempi! 


Aikaisemman postauksen yhteydessä Karoliina kyseli hyvän ohjeen perään, joten tässä meidän käyttämä versio. Ohje on alunperin Pirkka-lehdestä. Letut ovat hyvin mietoja, itse olen usein lisännyt makua yrteillä.




PINAATTILETUT
(noin 25 kpl)
1/2 l kevytmaitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
ripaus mustapippuria
ruohosipulia, timjamia yms. maun mukaan
1/4 dl rypsiöljyä
n. 100g pakastepinaattia

1. Vatkaa keskenään maito, vehnäjauhot, munat, suola, sokeri, mustapippuri ja mahdolliset yrtit.
2. Lisää öljy ja sulanut pinaatti. Anna taikinan turvota hetki.
3. Paista pannulla ohuita lettuja. 

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Nyt näyttää tältä...

Nyt näyttää tältä...

...kesällä toivottavasti tältä!

Nyt näyttää tältä...

...kesällä toivottavasti tältä!

Nyt näyttää tältä...

...kesällä toivottavasti tältä!
(Sekä sateen kanssa että ilman)