keskiviikko 31. elokuuta 2011

Onko järkee?

Tapahtumapaikka: koti
Henkilöt: tytär 5v, naapurin tyttö 6v, (äiti)


Tytöt katsovat tv-huoneessa "Barbie ja 12 tanssivaa prinsessaa" elokuvaa. Äiti valmistaa päivän ateriaa keittiössä. Elokuva alkaa olla lopuillaan, ruoka valmis. Äiti laittaa liinan ja yhden keittolautasen pöytään, ottaa valokuvia. 


Naapurin tyttö: Mitä teijän äiti tekee?
Tytär: No se kuvaa.
Naapurin tyttö: Mennään kattomaan!
Tytär: No ei viitti.
Naapurin tyttö: Mitä se sit kuvaa?
Tytär: (huokaisten) No ruokaa.
Naapurin tyttö: Miks se kuvaa ruokaa?
Tytär: No ku se plokkaa (=bloggaa)
Naapurin tyttö: Onko järkee??
Tytär: No ei!


Kaikesta huolimatta, alla helppo ja maistuva seisopan ohje. Alkuperäinen ohje Yhteishyvästä, tässä muokattuna. 
SEISOPPA
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
6 perunaa
2 porkkanaa
1 rkl öljyä
2 tl currya
8 dl vettä
400 g pakasteseitä
100 g Koskenlaskija sulatejuustoa
kourallinen sokeriherneen palkoja
suolaa

Kuori ja paloittele sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. 
Kuumenna öljy kattilassa ja sekoita curry öljyyn. Kiehauta, lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki. Lisää perunat ja porkkanat, kuullota hetki. Lisää vesi ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää paloiteltu sei ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää sulatejuusto, mausta suolalla ja keitä vielä 5 minuuttia. Lisää pienemmäksi paloitellut sokeriherneen palot.

Tarjoa keiton kaverina paahdettuja ruisleipätikkuja, jotka on voideltu valkosipulivoilla.


Chilipensas puskee satoa urakalla, mutta maku ei perheen pienintä miellytä. Teinkin keiton kaveriksi mausteöljyn, jota aikuiset lisäsivät valmiiseen ruokaan. Keitto sai kertaheitolla Thaimaalaisen säväyksen.

CHILI-YRTTIÖLJY
1 punainen chilipalko, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
korianteria / sileälehtistä persiljaa
sitruunatimjamia
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl oliiviöljyä

Laita kaikki ainekset mortteliin ja murskaa aineksia jonkin aikaa, jotta aromit vapautuvat.
SHARE:

tiistai 30. elokuuta 2011

Kauraleipäset

Nopeat kauraleipäset vaikkapa iltateelle tai välipalaksi. Maistui mainiolta myös viikunahillon kera. Ohje Ruokapirkka (numeroa en valitettavasti muista).
KAURALEIPÄSET
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
1/2 dl juoksevaa margariinia
2 1/2 dl kevytmaitoa

Sekoita jauhot, hiutaleet, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää juustoraaste, rasva ja maito. Sekoita nopeasti ja vältä turhaa vaivaamista. Taikina on löysää.
Taputtele jauhoisin käsin pellille kaksi ohutta pyöreää leipää (halkaisija noin 20 cm). Jaa leivät taikinapyörällä kuuteen osaan ja pistele haarukalla. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
SHARE:

maanantai 29. elokuuta 2011

Ollakko vai eikö olla?

Tänään on ollut varsinainen ollakko vai eikö olla -päivä. Sekä sisällä että ulkona. 
Sataisiko vettä vai paistaisiko aurinko? Vai molempia samaan aikaan?


Olisiko syksy ja tekisi hyvän marjasadon, vai leikkisikö kesää ja aloittaisi uuden kukinnan?

Olisiko valkoruusuangervo, vai olisiko sittenkin ruusuangervo?
Välillä päätökset ovat niin kovin vaikeita.
SHARE:

sunnuntai 28. elokuuta 2011

I have this thing with the clouds

Ja vielä tunti sitten ilta-auringossa näytti näin upealta!
SHARE:

lauantai 27. elokuuta 2011

Vielä on kesää jäljellä...


...ja siitä otetaan kaikki irti!
SHARE:

perjantai 26. elokuuta 2011

Kasvihuoneesta vielä

Edellisessä kasvihuonepostauksessa kerroin ihanista vanhoista perunalaatikoista ja punatiilistä, joita olen onnistunut kasvihuoneeseen haalimaan. Vielä on pakko mainita nämä monikäyttöiset puualustat. Ne ovat peräisin mökin lähellä olevan ladon seinustalta, jossa olen niitä useamman vuoden ihastellut. Ja kun miniä jotakin bongaa ja siitä tarpeeksi höpöttää, appiukko toimii. Että kiitos vaan näistäkin! 
Puualustat ovat vanhoja tiilien kuivauslaatikoita. Nyt ne toimivat loistavina korokkeina, 
hyllyinä ja raheina. Helppoja siirtää, pinota ja koota mihin milloinkin tarvitaan. Niinhän se on, yhden romu on toisen aarre.
SHARE:

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Omena-kaurapaistos

Oman pihan omenasato ei ole ollut järin suuri (kiitos muumiotaudin), mutta herkkuja on toki saatu tehtyä. Äidiltä peritty klassikko-ohje on helppo, nopea ja supermaukas. Parhaiten paistokseen sopivat hapokkaat omenat.
OMENA-KAURAPAISTOS
5 hapokasta omenaa (noin 600g)
2-3 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
Päälle:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl kaurahiutaleita

Kuori omenat ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. Levitä lohkot voideltuun vuokaan (esim. piirakkavuokaan) ja ripottele päälle fariinisokeri sekä kaneli.
Sekoita pehmeä margariini, sokeri, vaniljasokeri ja kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi. Levitä seos omenalohkojen päälle.
Paista 225 asteessa uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. Tarjoa paistos haaleana vaniljajäätelön kanssa.
SHARE:

tiistai 23. elokuuta 2011

Ryhtiä 20-luvulta

Edelleen vähän turhan pitkä työmatka, mutta muuten voisin kyllä muuttaa...
SHARE:

maanantai 22. elokuuta 2011

Maanantai

Kun lapsi herää kukonlaulun aikaan, ehtii maanantaiaamustakin tehdä ihan miellyttävän.
Krooh pyyh silti.
SHARE:

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kukkaiselämää

Kirppikseltä löytyi näin suloiset Arabian pullalautaset. Eihän niitä yksinkertaisesti voinut jättää ostamatta!
(Ja olisin kovin kiitollinen, jos joku osaisi vinkata sarjan nimen)
SHARE:

perjantai 19. elokuuta 2011

Nuhanenät päiväkahvilla


Kuumaa marjamehua, karviaisia ja mamman marjapiirasta. Tänään on oltu kovat piipussa flunssapöpöjä vastaan!
SHARE:

torstai 18. elokuuta 2011

Suklaakakku

Hesarissa näytti tänään olevan helpon suklaakakun ohje. Alla oleva kakku on tehty aikaisemmin Kotivinkissä olleen ohjeen mukaan. Lehteä lainatakseni: "Mutakakkua muistuttava kostea ja ihanan sitkeä kakku on varma menestys." Ei nyt ihan suklaisen mutakakun veroinen, mutta hyvää kuitenkin. Olen kesän aikana tarjonnut kakkua mm. mustikoiden ja kermavaahdon kera sekä mansikkakastikkeella.
HELPPO SUKLAAKAKKU
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
50-100 g tummaa suklaata

Sulata voi. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Lisää vaahtoon lämmin voisula.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan ja sekoita hellästi tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm).
Paloittele suklaa sormenpään kokoisiksi paloiksi ja painele taikinaan. Kypsennä kakkua 150 asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.
SHARE:

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kesämökkiä vailla?

Tällainen ihanuus olisi myynnissä.





SHARE:

maanantai 15. elokuuta 2011

Kardemummakakku

Kardemummakakun ohjetta on toivottu pariin otteeseen. Tämä onkin oman suosikkileivonnaislistani kärkipäässä. Yksinkertainen, maukas, ja niinkuin kahvikakut yleensä, maku vain paranee seisoessaan. 

Metsämansikka-aika tosin alkaa olla ohi (kuva on otettu heinäkuun lopussa), mutta kakku sopii tarjottavaksi myös ihan sellaisenaan. Itse ihastui kakkuun joitakin vuosia sitten Tukholman reissun yhteydessä, kun tilasin kakkua kuninkaanlinnan kupeessa olevasta kahvilasta. Yllätyksekseni kakku tarjottiin lämpimänä vaniljakastikkeen keraSyksyllä puolestaan kannattaa kokeilla kyytipojaksi vaikkapa omenasosetta. Slurps!
KARDEMUMMAKAKKU 
(Ohje Maalaisunelma 6/2009)
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
80 g voita
3 dl maitoa
Päälle:
1/2 rkl kanelia
1 1/2 rkl sokeria


Säädä uuni 175 asteeseen. Voitele ja leivitä irtopohjavuoka (24cm).
Sekoita taikinakulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kardemumma. Kuutioi voi ja nypi se sormin jauhoihin. Kaada maito kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja sirottele se kakun päälle. Paista 35 minuuttia uunin alaosassa. 
SHARE:

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kosmoksen kauneutta



Istutin kosmoskukat siemenestä suoraan avomaalle, ilman esikasvatusta, joten kukinta on vasta hiljattain alkanut. Toivottavasti säät ovat suotuisat ja kukinnasta saa nauttia pitkään. Viime syksynä kosmoskukat loistivat upeina vielä lokakuussa.

Kosmoskukkaa kannattaa lannoittaa niukasti, muuten saa enemmän lehtiä kuin kukkia. Nimimerkillä "yksi kukkapenkki täynnä tanakoita varsia ja tillimäisiä lehtiä..." Kosmoskukka on muuten varsin kestävä leikkokukka, poista maljakon vedenpinnan alapuolelle jäävät lehdet, niin kukinnasta saa nauttia vieläkin pidempään.
SHARE:

lauantai 13. elokuuta 2011

Kesäkurpitsa-viikunamuffinssit

Meheviä muffinsseja, erityisen hyviä viikonlopun herkkuaamiaiselle. Juhlapöytään en näitä laittaisi, ovat sellaisia puol-terveysmuffinsseja... Kannattaa käyttää hienoksi raastettua kesäkurpitsaa, itse huomasin mättäväni taikinaan karkeaa raastetta. Arvosteluraadissa oli ihan pikkuisen epäluuloisesti kesäkurpitsaan suhtautuvia lapsukaisia, joten kuorrutin muffinssit tomusokeri-vesi kuorrutteella ja nonparelleilla. Ensimmäisen muffinssin (ja karmaisevan totuuden!) jälkeen maistuivat myös ilman kuorrutetta.
KESÄKURPITSA-VIIKUNAMUFFINSSIT
12 KPL
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
4 dl hienoksi raastettua kesäkurpitsaa
1 dl mantelirouhetta
1/2 dl kuivattua viikunaa pieneksi pilkottuna (tai esim. rusinoita)
3/4 dl rypsiöljyä
2 munaa

Sekoita jauhot, sokerit, leivinjauhe, sooda ja kaneli keskenään.
Sekoita toisessa kulhossa kesäkurpitsaraaste, mantelirouhe ja viikunat. Lisää seokseen öljy ja kevyesti vatkatut munat. Lisää kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että saat ainekset kunnolla sekaisin.
Täytä muffinssivuoat ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.
SHARE:

torstai 11. elokuuta 2011

Lottovoittoa odotellessa

Kuvat: Etuovi

700 neliötä meren rannalta (autosta ei niin väliä). Vähän torppaa, pihasaunaa, tenniskenttää. Pikkuisen pitkä työmatka, mutta muuten ihan ok:)
SHARE:

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Vierasvara

Erityisesti vierailu/lomasesonkina (joka meillä jatkuu vielä tämän viikon) on kaapissa hyvä pitää nopeita vierasvaraherkkuja. Yksi tällainen on suklaamousse. Otetaan pussi mousseaineksia, lisätään maitoa ja vatkataan. Voilà! 
Moussea voi käyttää kakkujen tai kääretorttujen väliin, sillä voi täyttää vaikkapa valmiita marenkikakkupohjia tai nauttia ihan sellaisenaan. Tässä suklaamousse on höystetty mustikoilla ja kierrevohveleilla. 

Olen myös tehnyt moussesta kerrosmaljoja (moussea, keksimuruja ja marjoja), höystänyt sitä aikuiseen makuun Baileys kermaliköörillä / minttuliköörillä + rouhitulla suklaalla. Hädän hetkellä (vieraita tuli mökillä enemmän) jatkoin suklaamoussea vaahdotetulla vaniljakastikkeella. Suklaamoussepaketti on meillä vähän kuin parmesan, sitä on kaapissa aina!
SHARE:

tiistai 9. elokuuta 2011

Mielenrauhoitusta

Täällä törmäsin näin ihaniin kuviin. Täydellistä mielenrauhoitusta hulina-aamun jälkeen. Vielä kun saisi samaa tunnelmaa omaan kotiin. Pois pyykkikasat, pois tiskit, pois pölypallerot, pois muruset lattioilta, sormenjäljet ikkunoista, paperikasat pöydiltä...apuaaa! Eikun takaisin kuvia tuijottamaan. Ja lisää kahvia kuppiin!




SHARE:

maanantai 8. elokuuta 2011

Valkoherukka-vaniljamuffinssit

Maultaan mukavan pehmeät mutta samalla raikkaat muffinssit.
VALKOHERUKKA-VANILJAMUFFINSIT
12 KPL
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vaniljakastiketta (esim. Valion vanhan ajan vaniljakastike)
1 dl juoksevaa margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl valkoherukoita

Sekoita munat ja sokeri kulhossa, niitä ei tarvitse vatkata. Lisää joukkoon vaniljakastike ja juokseva margariini, sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että saat ainekset sekaisin. Lisää valkoherukat varovasti nostellen.
Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Muffinssit voi kuorruttaa esim. valkosuklaalla, tomusokerilla tai tuorejuusto-rahkakuorrutteella. Näitä nautittiin naapuruston pikkuväen kanssa välipalaksi, joten tarjosin ne ihan au naturel.
SHARE:

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Muotolettuja ja muita huvituksia

Saimme viettää ihanan sunnuntain ystävien kesäkekkereillä. Ohjelmassa oli rantaleikkeja, pihapelejä, pomppulinna, lettukestit, herkkuja ja ennenkaikkea hauskaa seuraa. Juhlien lettumestari jopa paistoi muodostelmalettuja vieraiden iloksi. Muodoista en niin tiedä mutta iloa kyllä riitti!
SHARE:
Blog Design Created by pipdig