maanantai 31. lokakuuta 2011

Monster Mash

Tänä vuonna, Halloweenin osuessa maanantaille, oli juhlinta varsin pientä. Aikaisemmista vuosista poiketen oven takana ei käynyt yhtäkään kummitusta karkkia kärttämässä. Kaikkeen varautunut perheenäiti uhrautuu siis myöhemmin karkkikulhon ääressä.

Pikkuneiti kutsui kaksi parasta ystäväänsä jälkkärille. Oli askarreltu paikkakortit, oli koristeita. Kaupan antimista oli tuunailtu teemaan sopivaa syötävää. Lopputuloksena sokerihumala ja ihanaa kikatusta. Paljon ja pitkään.
SHARE:

Happy Halloween!

SHARE:

lauantai 29. lokakuuta 2011

Joulupukki kävi täällä...

...kytkemässä sähköt kasvihuoneeseen. Voi tätä riemua!
SHARE:

perjantai 28. lokakuuta 2011

Aleostoksilla

Kaukomailla jatketaan. Ensin orientaalit tunnelmavalot, sitten nämä marokkolaisvaikutteiset tuikkutähdet.
Lyhdyt löytyivät Sokoksen alepöydältä, 5€ /kpl. Ostin ensin yhden, mallailin kotona ja myöhemmin hain kaksi lisää. Eräs rouva katseli ja käänteli juuri viimeisiä, ja kämmenet hioten mietin, milloin kehtaan iskeä kiinni. Onneksi jäi rouvalta ostamatta:)
SHARE:

torstai 27. lokakuuta 2011

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vihdoinkin!

Viimeisetkin sipulit on nyt istutettu maahan. Eihän tässä tullut edes kiire. Joskus hommaa on tehty kilpaa ensilumen kanssa.
Otin keväällä talteen narsissien ja helmililjojen sipulit, ja unohdin ne sitten hauskoissa laatikoissaan (ostettu Citymarketista) varaston pimeyteen. Hyvin olivat siellä viihtyneet. Onneksi löytyivät, kun mies kaivoi talvirenkaita esille. Saatiin pihan myyrille lisää popsittavaa:) Itseasiassa mietin aikaisemmin, kymmeniä tulppaanin sipuleita istuttaessani, että  melkein olisi voinut työntää euroja maan uumeniin. Niitä tuskin enää näkee. Mutta toivossa on hyvä elää. Ja kevät on niiiiin ihanaa aikaa, tulppaaneilla tai ilman.
SHARE:

tiistai 25. lokakuuta 2011

Jouluvalojen viritystä

Ensimmäiset jouluvalot (miehelle nämä kyllä markkinoitiin "tunnelmavaloina") viriteltiin viikonloppuna. Avokeittiön ja olohuoneen välissä on kaappi, jolla olen yrittänyt blokata suoraa näkymää sohvalta tiskipöydälle (argh!). Kesällä kannoin hyllyn päälle mökkinaapurin navetasta pelastetun vanhan ikkunan. Seinässä oli valmiina rumat ruuvit, joihin valot oli helppo ripustaa. 
Valosarja on Airamin Led Orient, mutta kauppoja kierrellessä huomasin paljon samankaltaisia eri valmistajilta. Mukavan neutraalit, näitä ei tarvitse riipiä pois heti joulun jälkeen.
SHARE:

maanantai 24. lokakuuta 2011

Pikkupotilaan puuhailuja

Meillä vietettiin eilen sisäpäivää pikkupotilaan kanssa. Flunssaa ja pientä lämpöä, yövalvomista, mutta kuitenkin niin paljon virtaa, että puuhailla piti koooooko päivä. Sujuvasti leikistä leikkiin. 
 
"Oo sä äiti kaikki noi äiskä- ja mummohepat, niin mä oon nää nuoret ja nätit!"

Seuraavaksi leikittiin keijulinnalla,

ja kohta jo siirryttiin nukkekodin pariin.

Välillä katseltiin kateellisena, kun naapuruston lapset kirmasivat ulkona.

Lisäksi päivän aikana ehdittiin mm. leipoa, askarrella, piirtää, maalata, pelata, kuunnella musiikkia, lukea satuja, katsoa telkkaria, herkutella, kiukutella, hellitellä. Illalla ei tarvinnut unta odotella. Äidin varsinkaan.
SHARE:

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Vaahterasiirappikakku

Maistuu hyvältä ympäri vuoden, mutta erityisen mukavasti tämä sopii syksyyn (ja tietenkin joulun odotukseen). Ohjeen pohjana on käytetty tätä, mutta muokkailin hieman ainesosien määriä sekä tein erilaisen kuorrutuksen. Maku paranee ja tiivistyy, jos kakun tekee pari päivää ennen tarjoilua (ja malttaa pitää näppinsä erossa). Kuorrutteen voi tehdä vasta samana päivänä, vaikka hyvänä sekin pysyy.
VAAHTERASIIRAPPIKAKKU

KAKKUTAIKINA:
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä 
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
MUROTAIKINA:
1 1/2 dl ruokokidesokeria / fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
3 rkl juoksevaa margariinia
KUORRUTE:
3 dl tomusokeria
vajaa 1 dl vaahterasiirappia
30 g pehmeää voita
1/2 tl vaniljasokeria
PÄÄLLE:
kokonaisia saksanpähkinöitä, mantelirouhetta tms.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja kermaviili, sekoita hyvin. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Valmista murotaikina sekoittamalla kulhossa kaikki murotaikinan ainekset. Levitä puolet kakkutaikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Ripottele päälle murotaikinaseos. Levitä päälle loput kakkutaikinasta. 
Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita kuorruteen ainekset tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Levitä kuorrute kakun pintaan. Koristele pähkinöillä.

* Alkuperäisessä ohjeessa taikina "kaadetaan" vuokaan. Itselläni taikina on joka kerta ollut niin jämäkkää, että erityisesti sen levittäminen muruseoksen päälle on ohjeen haastavin kohta.
* Olen käyttänyt sekä 24 cm että 26 cm irtopohjavuokaa. Paistoaika riippuu kakun paksuudesta.
SHARE:

lauantai 22. lokakuuta 2011

Muuttoliikettä

Kirppikseltä ostamani työkalulaatikko muutti kuin muuttikin kasvihuoneesta sisätiloihin, puulaatikoksi takan kylkeen. Ja voi miten monipuolinen se onkaan! Puiden säilytys, istuin ja penkinlämmitin samassa! 
Laatikkoon mahtuu puita kolmen polttokerran verran. Kun sinkityn kannen jättää takkatoimien ajaksi auki varaavaa takkaa vasten, se kerää oikein mukavasti lämpöä. Myöhemmin kansi kiinni, talja päälle ja peppua lämmittämään! Ja kun samalla vielä selällä nojailee takkaan, saa kokovartalolämmityksen. Ei ole vaikeaa arvata, missä meidän perheen vilukissanaiset usein istuskelevat!
SHARE:

perjantai 21. lokakuuta 2011

torstai 20. lokakuuta 2011

Kasvihuone lokakuussa



Syysistutuksia, kesäkukkia, kahvittelua, kynttilöitä. 
Kasvihuone lokakuussa (ja taas meinasin kirjoittaa kahvihuone!).
SHARE:

tiistai 18. lokakuuta 2011

Saisiko olla Piparkakku?

Ensin ajattelin että ei. Sitten jospa kuitenkin. Mutta kun ei varmaan ehdi. Mutta toisaalta. Olisihan se aika hauskaa.
Eli tässä linkki jouluiseen blogiini. Katsotaan mitä tästä tulee:)
SHARE:

Makaronilaatikko soijarouheesta

Piti ihan kaupasta ostaa tätä unohduksiin jäänyttä tuotetta, tummaa soijarouhetta, kun perheen riistavarannot pääsivät hetkellisesti loppumaan. Soijarouheesta tehty makaronilaatikko sai erityiskehuja perheeltä (saattoi johtua laatikon päälle käytetystä mozzarella + parmesan -lisästä). Herkullista joka tapauksessa, ja soijarouhe meni rakenteensa puolesta jauhelihasta. Pienelle ruokailijalle ei muutoksista edes mainittu, isommalle vasta ruokailun jälkeen. Tätä tehdään toistenkin! Ohje on Puutarhapörriäiseltä, tässä pienen pienin muutoksin.
MAKARONILAATIKKO SOIJAROUHEESTA
5 dl vettä
1 kpl kasvis/lihaliemikuutiota
2 dl tummaa soijarouhetta
1 pss (400g) tummaa makaronia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl margariinia
paprikajauhetta
timjamia (kuivattua tai tuoretta)
mustapippuria
7 dl kevytmaitoa
2 munaa
PÄÄLLE
pallomozzarellaa revittynä, parmesanraastetta


Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä soijarouhetta liemessä noin 5 minuuttia. Valuta. 
Keitä makaronit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. 
Hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla ja paista sipuleita + valutettua soijarouhetta hetki. Mausta makusi mukaan. 
Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon, ja kumoa seos kevyesti voideltuun uunivuokkaan.
Sekoita munat maidon joukkoon ja kaada makaroniseoksen päälle. Revi pinnalle mozzarellaa tai käytä mitä tahansa juustoraastetta.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
SHARE:

maanantai 17. lokakuuta 2011

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Lapio on puhunut

Syyslomalla mökkeilyn lisäksi kaivettiin. Kaivettiin ja kärrättiin. Miehelle on yhä mysteeri, miksi nurmea ensin kasvatetaan, hoivataan, ravitaan ja leikataan. Ja muutaman vuoden päästä se kaivetaan pois. Mutta missä nurmi rehottaa, siellä viihtyvät myös monet muut kasvit. Tällä kertaa keittiöpuutarha.
Ja kun kaivaminen saatiin päätökseen, alkoi taas kärrääminen ja lapioiminen. Sepeliä, sepeliä ja vielä vähän sepeliä.
Samalla mies nikkaroi pikkuprinsessan pyynnöstä tälle ikioman kasvilaatikon, tuohon etualalle, uuden laatikon kylkeen. Nyt keittiöpuutarha alkaa olla valmis syyslevolle. Niinkuin tämä lapionheiluttajakin.
SHARE:

lauantai 15. lokakuuta 2011

perjantai 14. lokakuuta 2011

Joulublogeja

Koska meidän perheessä on jo kirjoitettu joulupukille, juotu valeasuista glögiä, laulettu joululauluja ja laskettu moneen kertaan montako päivää on ensimmäiseen joulukalenterin luukkuun, on aika ryhtyä tositoimiin. Joulublogilistailuun siis. Lisäilen kivoja joulublogeja tuonne sivupalkkiin sitä mukaan kun niitä löydän. Saa siis vinkata!
SHARE:

torstai 13. lokakuuta 2011

Ruis-puolukka-kinuskikääretorttu

Ulkonäkö ei ole kaksinen, mutta täyteen maku oli kyllä kohdillaan.
RUIS-PUOLUKKA-KINUSKIKÄÄRETORTTU
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1/2 dl kinuskikastiketta
1 dl maitorahkaa
noin 1 dl puolukkasurvosta tai hilloa
(sokeria)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään ruisjauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos vaahtoon. Sekoita.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
Aseta pöydälle leivinpaperiarkki ja ripottele sille sokeria. Kumoa kypsä torttulevy leivinpaperille ja irrota paistossa käytetty paperi varovasti (sivele leivinpaperin pintaa kylmään veteen kastetulla talouspaperilla, niin saat paperin pois helpommin). Anna jäähtyä. 
Valmista täyte: vatkaa vaniljavaahto kovasti vaahdoksi, lisää kinuskikastike, sekoita tasaiseksi. Lisää puolukkasurvos ja rahka, sekoita. Makeuta tarvittaessa sokerilla (itse käytin kotitekoista puolukkahilloa enkä lisännyt sokeria).
Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle ja kääri rullalle pitkältä sivulta. Kääräise torttu leivinpaperiin, käännä tortun saumapuoli alaspäin ja laita hetkeksi viileään vetäytymään. 
SHARE:

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Kirppikseltä

Kirppistelyni väheni radikaalisti, kun paikkakunnan mainio kesäkirppis loppui. Naapurikaupungista tarttui kuitenkin mukaan keittiöjakkara, valmiiksi valkoinen, hintaa 4€. Tämä olikin oikeasti tuikitarpeellinen ostos, jopa miehen mielestä (joillekin löydöille huutava tarve on pitänyt kehitellä nopeasti jälkikäteen). Nyt keittiön yläkaappeihin tavarat yltää ihan oikeasti laittamaan paikoilleen, eikä kaapinovea tarvitse enää avata suojakypärä päässä. Muovinenkin taikinakulho nimittäin sattuu yllättävän paljon päähän pudotessaan.
SHARE:

tiistai 11. lokakuuta 2011

maanantai 10. lokakuuta 2011

Uudet lukijat

Viime aikoina sivuilla on käynyt uusia lukijoita vanhojen vakkareiden lisäksi, mukavaa! Tervetuloa siis kaikille, kivaa että löysit tänne. Ja erityisen lämmin kiitos kaikille kommenttia jättäneille, hyvä ettei tämä touhu mene ihan yksinpuheluksi:)
SHARE:
Blog Design Created by pipdig