sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Arvontamuistutus

Täältä ihanan pääsiäisauringon keskeltä muistuttelen ARVONNASTA. Aikaa osallistua vielä maanantai-iltaan asti. Ja palkintonahan oli kaksi kappaletta kahden hengen messulippupakettia Kevätpuutarhamessuille 11.-14.4.2013 Helsingin Messukeskukseen. 
Kuva täältä
Mukavaa sukkasunnuntain jatkoa!
SHARE:

torstai 28. maaliskuuta 2013

Hyvää pääsiäistä!

Meillä rauhoitutaan nyt pääsiäisenviettoon (mielenkiintoinen sanavalinta näin lapsiperheessä...). Toivottelen kaikille oikein ihanaa pääsiäisen aikaa, oli se sitten iloista yhdessäoloa tai rauhoittumista. Toivottavasti luvassa on loistavia ulkoilukelejä ja aurinkoa, herkullista ruokaa ja hyvää mieltä.

Nauttikaahan!

SHARE:

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Arvonta!

Kerroin edellisen postauksen yhteydessä, että tilasimme puurunkoisen kasvarimme aikoinaan Kivikankaalta. Suureksi ilokseni he haluavat nyt lahjoittaa blogini lukijoille neljä kappaletta kutsulippuja Kevätpuutarhamessuille Helsinkiin. Messut ovat 11.-14.4.2013 Messukeskuksessa ja messuilla on mukana myös Kivikankaan osasto. Samalla lipulla pääsee kiertämään koko keväisen tapahtumakokonaisuuden: Kevätpuutarha-, Oma Koti-, OmaMökki- ja Sisusta! -messut.

Nytpä siis polkaistaan arvonta pystyyn! Palkintona on kaksi (2) kappaletta kahden (2) messulipun paketteja Kevätpuutarhamessuille 11.-14.4.2013 Helsingin Messukeskukseen. 
Arvontaan osallistut jättämällä kommentin tähän postaukseen. Arvonta-aika alkaa NYT ja jatkuu pääsiäisen yli, eli osallistumaan ehtii maanantaihin 1.4.2013 klo 24.00 saakka. Anonyymit osallistujat, muistakaa jättää nimimerkki!

Lisäksi Kivikangas tarjoaa blogini lukijoille lukijaedun: saat Kivikankaan nettikaupan tuotteista 10 euron alennuksen koodilla 35872532 (minimitilaus edulla 50 €). Tarjous on voimassa 15.4.2013 asti. Ostoksille pääset klikkaamalla logon alta


Klikkaa tästä verkkokauppaan

Onnea kaikille arvontaan!


Ps. Kivikangas - Kasvihuoneet Facebook-sivuilta löydät arvonnan, josta voit voittaa lasikasvihuoneen.

* Edit. Arvonta-aika on päättynyt.
SHARE:

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kasvihuoneemme synty

(Varoitus: tämä postaus on piiiitkä, rakkaan aviomieheni mukaan suorastaan romaani)

Lupailin postauksen kasvaristamme ja sen synnystä. Alla siis aikamoinen kuvapläjäys...

Ensin oli kasvimaa.
Elokuu 2010

Pihan aurinkoisimmalla paikalla, pääterassin läheisyydessä.
Olin jo pitkään haaveillut kasvi-kahvihuoneesta. Sellaisesta kauniista, lasisesta, puurungolla, joka olisi käytössä ympäri vuoden. Oikeanlaista ei vain tuntunut löytyvän, ainakaan asetettujen hintarajojen puitteissa. Nikkaroimaan emme ryhtyneet, koska meiltä puuttui aikaa, taitoa ja vanhoja ikkunaruutuja. Muun muassa. Sitten näin jossakin lehdessä Juliana Classic kasvihuoneen ja päätös oli nopeasti tehty. 

Monenmoisten mittausten ja auringonsädekulmien laskemisten jälkeen todettiin, että ainoa mahdollinen paikka on loistavasti satoa antavan kasvimaan kohdalla. Ensin vuodatettiin vähän kyyneleitä (minä), ja sen jälkeen paljon, paljon hikeä (koko perhe). 

Siinäpä kesän 2011 ohjelma pähkinänkuoressa.
Toukokuu 2011

Kaikki kaivuutyöt tehtiin käsipelillä, en enää oikein muista (ja ennen kaikkea ymmärrä) miksi näin.
Myös lapsityövoimaa käytettiin.
Tonttimme on runsaasti routivaa savimaata, entistä peltoa. Vannotin miesväkeä tekemään perustustyöt todella huolella. Ja pysyin tiukkana, vaikka välillä meinattiin vähän oikaista.
Ennen valua valmiista elementeistä kasattiin runko keskelle pihaa ja suoritettiin viimeiset mittaukset.
En meinannut enää millään malttaa odottaa. 

Mutta mies oli tuolloin viikot töissä toisaalla ja kasvihuoneprojektin eteneminen oli kovin hidasta.
Joskus hitaanpuoleinen eteneminen on hyväksi. Ehdin metsästää vanhoja punatiiliä lattiaa varten. Meidän onneksemme sukulaisen vanha sauna piti purkaa.

Tiilenpäitä laskettiin kerta jos toinenkin.
Kesäkuu 2011

Laskettiin, mitattiin, pestiin, harjattiin, naputeltiin, purettiin, kiiteltiin ja kirottiin.
Mutta lattiasta oli tulossa hieno, juuri sellainen kuin olin haaveillutkin: rosoinen, eläväinen, ei liian säntillinen.
Halusin naputella lattian kokonaan valmiiksi ennen lasien asentamista. Ihan vain varmuuden vuoksi. Ja kun puuhaan meni tunti jos toinenkin, tuli myös puutarhaa katsottua ihan uudesta vinkkelistä.

Pursuin ideoita, ja kumma kyllä, mies suostui niitä jopa toteuttamaan!
Säleikköseinä sai jatkeeksi portin, sillä suunnittelin seinän taakse keittiöpuutarhaa menetetyn kasvimaan tilalle.
Keskeneräisenäkin, ilman laseja ja lattiaa, saatoimme tyytyväisenä todeta kasvarin istuvan pihaamme kuin nakutettu.
Samaan syssyyn viimeistelimme kasvarin ympäristöä. Jäljelle jääneet kasvimaan osat rajattiin istutuslaatikoihin, ympärille kärrättiin sepeliä, alue rajattiin laatoilla.
Heinäkuu 2011

Ja kun lattia oli viimeistä tiiliriviä vaille valmis, onnistuin työntämään teräspiikin sormeni läpi. Ihan kirjaimellisesti, toiselta puolelta sisään ja toiselta ulos. Naapuri ajoi minut ensiapuun, kun en ollut aivan varma lähteekö jalat alta.
Vauriot jäivät vähäisiksi, mutta lattiahommiin ja sitä kautta myös kasvarin lasien asentamiseen tuli harmillinen tauko.

Kun kasvari vihdoin heinäkuun viimeisellä viikolla saatiin valmiiksi, olin onnesta soikeana! Hurautin saman tien alueen puutarhamyymälät läpi toivoen, että jostakin vielä löytyisi jotakin kasvatettavaa. Tomaatit ja maissit istutettiin mökkinaapurilta saatuihin vanhoihin perunalaatikoihin.
 Kasvihuone sopi ympäristöönsä heti ihan täydellisesti, niin edestä, sisältä kuin takaakin.
Ja voi sitä ihanuutta, kun ensimmäistä kertaa join kasvarissa aamukahvit, muun perheen vielä nukkuessa.
Alusta asti oli selvää, että täällä tullaan kasvatuspuuhien lisäksi myös oleskelemaan. Joten olihan sitä sisustettava! Kirppikseltä löytyi vanhoja kahvi- ja sokerisäkkejä, joista tuunattiin istuintyynyjä. Sinkkikantinen työkalulaatikko oli hieno löytö, ja sai sisäänsä ruukkuja ja muita tarvikkeita.
Elokuuhun mennessä olimme jo unohtaneet miltä tämä nurkkaus näytti ennen kasvihuonetta. Niin luontevasti se sujahti paikoilleen ja ympäröivään miljööseen!
Elokuu 2011
Ja sitten vastauksia kysymyksiinne, eli kasvarin tekniset tiedot: kasvihuoneemme on Juliana Classic puukasvihuone, kasvarimme koko 7,2m2. Ostin kasvihuoneen keväällä 2011 Kivikankaalta, josta se toimitettiin elementteinä kotiovelle. Kasvihuoneen pystytys saviselle tontillemme pohjatöineen ei ollut mikään suit sait sukkelaan pikaprojekti. Mutta ehdottomasti kaiken vaivan ja odotuksen arvoista!
SHARE:

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Perunarieskat

Peruna ei taida nykyään olla kovin pop. Itse olen perunan suuri ystävä ja pidän erityisesti sen jatkokäytön monipuolisuudesta. Tähteeksi jääneitä perunoita pystyy hyödyntämään niin monella tapaa. Aikaisemmin postasin täällä, miten hyötykäyttää tähteeksi jäänyt perunamuusi maukkaisiin rieskoihin. Nyt pitää vielä vinkata, että rieskat onnistuvat mainiosti myös keitetyistä perunoista!

Tarkemman rieskaohjeen löydät siis täältä, kuvan rieskat tein alla olevan ohjeistuksen mukaan.
Eli:
raasta keitetyt perunat (tähteeksi jäi kolme perunaa) raastimen karkealla terällä. Laita raaste kulhoon, sekoita joukkoon 1/4 - 1/2 dl maitoa. Lisää reiluhko loraus juoksevaa margariinia sekä suolaa 1/2 - 1 tl. Lisää seoksen joukkoon 1 kananmuna ja ohrajauhoja, sekoita tasaiseksi. 
Nostele taikinanokareita uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele rieskoiksi jauhoisin käsin. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunissa 250 asteessa, kunnes rieskoissa on kaunis paistoväri.
SHARE:

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kasvihuoneen 12 kuukautta

Maaliskuussa 2012 päästettiin puutarhahaaveet valloilleen ja ulkoilutettiin sipulikukkia kasvarissa.
2012

Huhtikuussa ulkona oli vielä lumikasoja, mutta kasvarissa elettiin jo kesätunnelmissa.
2012

Toukokuu, oi ihana toukokuu!
Puutarhassa ihasteltiin sipulikukkia ja kasvimaalla ahkeroitiin kylvöpuuhissa. Kasvihuone jäi vähän taka-alalle.
2012

Kesäkuussa päästiin herkuttelemaan varhaissadon antimilla. Kasvarissa tomaatit ja yrtit olivat hyvässä vauhdissa.
2012 

Heinäkuussa nautiskeltiin.
2012

Elokuussa puutarha alkoi rehottaa puutarhurin vatsankasvun tahdissa.
2012

Syyskuussa ihasteltiin aamuisia hetkiä.
2012

Lokakuuhun mennessä puutarhakalusteet ja terassikahvit olivat taas siirtyneet kasvariin.
2012

Marraskuussa 2011 haravoitiin vielä pihaa.
Marraskuussa 2012 istuteltiin vielä kukkasipuleita. Ja sitten lähdettiinkin synnyttämään:)
2011

Joulukuun alussa viimeisteltiin havutyöt ja nautiskeltiin kasvariglögit.
2012

Tammikuussa kasvarissa oli pysähtynyt tunnelma. Siellä se nökötti pihan perällä, ypöyksin.
2012

Helmikuussa ihana aurinko alkoi lupailla kevättä. Kasvarin "kahvihuone"-kausi korkattiin.
2013

Maaliskuu 2013 on antanut paljon lunta ja paukkupakkasia. Mutta kyllä se kevät tulee, ihan varmasti!
2013

Ja vaikka ei ihan heti kuvien perusteella uskoisi, kasvarissa kasvatetaan myös syötävää. Tomaattia, maissia, chiliä, paprikaa, yrttejä. 
Mutta kyllä siellä juodaan paljon kahviakin!
SHARE:

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Banana Bread

Tytär syö banaaneja kausittain. Välillä niitä menee enemmän kuin ehtii kaupasta kantaa ja sitten taas hedelmäkulhoon mustuu iso satsi. Kuten nyt. Itse en banaaneista erityisemmin välitä, mutta leivontaan ne sopivat mainiosti. Suosikkimme on banana bread, jolla ei kyllä ole mitään tekemistä leivän kanssa. Mutta tämä on oikein mukava herkku vaikkapa aamukahvin makeaksi kaveriksi. Ja onhan sen oltava terveellistä, kun siinä on banaania ja pähkinöitä ja leiväksikin kutsutaan...

Ohjetta vilkuilin Maijalta, alla pikku muutoksin. 
BANANA BREAD
(maidoton)

1 dl juoksevaa margariinia (Rainbow juokseva rypsiöljyvalmiste)
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2-3 kpl banaania soseutettuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 - 1 1/2 dl rouhittuja pähkinöitä (saksanpähkinöitä, pecanpähkinöitä yms)
n. 70 g rouhittua tummaa suklaata (esim. Brunberg)

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää banaanisose, sekoita tasaiseksi.
2. Sekoita kuivat aineet (pähkinöitä ja suklaata lukuunottamatta) keskenään ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan.
3. Lisää rouhitut pähkinät ja suklaa, sekoita varovasti.
4. Voitele ja korppujauhota (tai käytä leivinpaperia) pitkänomainen leipävuoka. Kumoa taikina vuokaan.
5. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.

* Maku paranee vanhetessaan, eli kannattaa malttaa päivä ennen nauttimista. Samana päivänä herkuteltuna on aika mauton, mutta päivässä parissa maut syvenevät ja kakku mehevöityy.
SHARE:

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Iloa keittiössä

Keittiössä lentelee höyhennöyhtä, paperisilppua on kaikkialla, silmät kutiaa ja irtonaisia pajunkissoja löytyy sieltä täältä. Mutta on tämä virpomisoksien teko vaan aika mukavaa puuhaa. Niin, siis lapsen kanssa tietenkin.
Huomaa tuoliin kiinnitetty tyylikäs soittorasia:D

Iloisen aurinkoista viikonlopun jatkoa kaikille!
SHARE:

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Peanut Butter Chocolate Cookies

Meillä on ollut tässä kaikenlaista aihetta juhlaan ja keittiössä on huhkittu oikein olan takaa. Helmikuun loppupuolella olleen hääpäivän kunniaksi halusin leipoa miehelle jonkin mieluisan herkun. Oli juhlapäivä mikä tahansa, miehen lahjatoive on aina "brownieseja, kiitos". Ja varsin usein niillä onkin herkuteltu. Nyt kuitenkin päädyin kokeilemaan maapähkinävoi-suklaa-cookieseja. Itse en ole maapähkinävoin ylin ystävä, mutta nämähän veivät kielen mennessään, sluprs! Keksit ovat varsin tuhteja, eli satsista riittää pitkään. 
Kekseissä yhdistyy oivallisesti makea ja suolainen. Tosin juuri tuo suolainen osuus oli tyttärelle karvas pettymys. Keksejä paistettaessa kotiin levisi herkullinen tuoksu ja vaikka kuinka varoittelin, että nämä eivät välttämättä ole eskarilaisen makuun, että keksit ovat nyt lahja iskälle, istui kahvipöydässä myrtsi neiti. Hän tyytyi nakertamaan keksien reunat ja jätti keskiosat suosiolla meille. Seuraavana päivänä meillä leivottiinkin sitten keksejä nutella-täytteellä, mutta siitä showsta joku toinen kerta...

Ohjeen bongasin Chocochili-blogista, alla pienin muutoksin.

MAAPÄHKINÄVOI-SUKLAA-COOKIET
24-27 kpl
(maidoton, munaton)

SUKLAATAIKINA:
1 dl rypsiöljyä
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl vaahterasiirappia
3-5 rkl maitoa (käytin riisimaitoa)
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

TÄYTE:
1 3/4 dl maapähkinävoita
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2-3 tl maitoa (riisimaitoa)

1. Sekoita taikinakulhossa yhteen rypsiöljy, sokeri, vaahterasiirappi ja 3 rkl maitoa. Sekoita keskenään kuivat aineet. Siivilöi ne joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi, kosteaksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa maitoa 1-2 rkl. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.

2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

3. Sekoita toisessa kulhossa täyteaineet tasaiseksi massaksi. Seoksen kuuluu olla kosteaa, mutta kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria tai maitoa.

4. Muotoile täytteestä 27 palloa (alkuperäisessä ohjeessa oli 24, minä tein 27, enemmänkin olisi saanut).
(viinirypäle kuvassa pallukoiden kokoa selventämään)

5. Muotoile suklaataikinasta sama määrä palloja (taikinaa noin ruokalusikallinen) ja muotoile ne palloiksi. Litistä matalammaksi, aseta päälle maapähkinäpallero ja kääri suklaataikina täytteen ympärille. Pyörittele jälleen tasaiseksi palloksi. Asettele pallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä niitä hiukan.
Vaiheet alhaalta ylöspäin:
suklaataikinapallo, litistys + päälle maapähkinäpallero, taikina ympärille ja pyöritys, uusi litistys

7. Paista 175 asteessa noin 10-13 minuuttia ja anna jäähtyä.

* Ohje vaikutti ensilukemalta hieman monimutkaiselta, muttei todellakaan ollut sitä. Taikinapallojen pyörittely oli mukavaa ja tässä(kin) voi hyvin käyttää hyödyksi lapsityövoimaa.

* Iloinen yllätys oli, että maapähkinävoi on maidotonta! Ensi kerralla kokeilen ohjetta gluteenittomilla jauhoilla, tiedän ainakin pari herkkusuuta, joille nämä saattaisivat maistua. Että terveisiä vaan sinne pikkumiehen kummitätsylle!
SHARE:

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Synttärit

Blogi täyttää tänään 2 vuotta, jei!
Nautin edelleen kovasti tästä harrastuksesta, vaikka postaus- ja kommentointitahti onkin viime aikoina ollut hitaanpuoleista. Siksipä kiitänkin kaikkia teitä ihanaisia, jotka käytte kylässä tästä huolimatta. Luen myös kaikki kommentit aina tuoreeltaan. Mielessäni jopa vastaan viesteihinne, mutta tässä pikkuvauva-arjen tohinassa se usein jää ajatuksen asteelle.

Kiitos mahtaville lukijoille, olette ihania! <3

SHARE:
Blog Design Created by pipdig