sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Vaahterasiirappikakku

Maistuu hyvältä ympäri vuoden, mutta erityisen mukavasti tämä sopii syksyyn (ja tietenkin joulun odotukseen). Ohjeen pohjana on käytetty tätä, mutta muokkailin hieman ainesosien määriä sekä tein erilaisen kuorrutuksen. Maku paranee ja tiivistyy, jos kakun tekee pari päivää ennen tarjoilua (ja malttaa pitää näppinsä erossa). Kuorrutteen voi tehdä vasta samana päivänä, vaikka hyvänä sekin pysyy.
VAAHTERASIIRAPPIKAKKU

KAKKUTAIKINA:
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä 
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
MUROTAIKINA:
1 1/2 dl ruokokidesokeria / fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
3 rkl juoksevaa margariinia
KUORRUTE:
3 dl tomusokeria
vajaa 1 dl vaahterasiirappia
30 g pehmeää voita
1/2 tl vaniljasokeria
PÄÄLLE:
kokonaisia saksanpähkinöitä, mantelirouhetta tms.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja kermaviili, sekoita hyvin. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Valmista murotaikina sekoittamalla kulhossa kaikki murotaikinan ainekset. Levitä puolet kakkutaikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Ripottele päälle murotaikinaseos. Levitä päälle loput kakkutaikinasta. 
Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita kuorruteen ainekset tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Levitä kuorrute kakun pintaan. Koristele pähkinöillä.

* Alkuperäisessä ohjeessa taikina "kaadetaan" vuokaan. Itselläni taikina on joka kerta ollut niin jämäkkää, että erityisesti sen levittäminen muruseoksen päälle on ohjeen haastavin kohta.
* Olen käyttänyt sekä 24 cm että 26 cm irtopohjavuokaa. Paistoaika riippuu kakun paksuudesta.

12 kommenttia:

  1. Onpa jännä kakku, en olekaan törmännyt tällaiseen aiemmin. Salettiin hyvää, tätä(kin) täytyy testata!

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla jonkin sortin kansallisleivonnainen Kanadassa, monine muunnoksineen. Sieltäpäin tuon kuorrutteenkin nappasin. Mutta joo, suosittelen kokeilemaan!:)

    VastaaPoista
  3. Tää Saran kahvikakku on ihan huippu! Täytyiskin joskus kokeilla sun kuorrutteella.. mulla on se Saran kirja missä tää ohje, sisältää muitakin syntisen hyviä reseptejä :D

    terkuin Anna :)

    VastaaPoista
  4. Joo, niissä ei ole taidettu sokerissa ja rasvassa säästellä! Aitoa jenkkikamaa:) Tästäkin vähensin sokerin määrään suomalaiseen suuhun tutummaksi.

    VastaaPoista
  5. Tää oli ihan mielettömän hyvää! Kesän suosikkikakku <3

    VastaaPoista
  6. Rakastan vaahterasiirappia yli kaiken, tää kakkuresepti vaikuttaa aivan ihanalta! Kokeilulistalle menee :)

    VastaaPoista
  7. Moi! Tein juuri tämän kakun synttäreille lauantaiksi ja mietinkin nyt onko kakku parempaa jääkaappi kylmänä vai nostanko pöydälle aikaisemmin? :-)
    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Itse nostaisin kakun pöytään aikaisemmin, maut pääsevät mielestäni paremmin esille. Oikein mukavaa juhlapäivää!:)

      Poista
    2. Kiitos! Kuuluuko kakun olla aika kova pinnalta? Tai ehkä paiston pikkasen liikaa :) Unohtui uuniin hetkeksi ja oli siellä noin 53 min.
      -Tiina

      Poista
    3. Nyt on pakko todeta, että edellisestä tämän kakun leipomiskerrasta on sen verran aikaa, etten oikein muista millainen tuo pinta oli. Pinta voi toki olla heti paiston jälkeen vähän rapsakka, mutta pitäisi pehmetä kakun jäähtyessä. Jos sinusta tuntuu, että pinta pääsi kärähtämään, voit "kuoria" tuon pinnan pois ja tehdä vaikka tuplamäärän kuorrutetta. Ei varmasti kukaan huomaa mitään:D

      Poista
    4. Ja paistoajasta piti vielä sanoa: riippuu niin kovin uunin tehosta ja kakkuvuoan koosta, mikä on juuri se sopivin paistoaika. Eli mitä isompi vuoka (ohuempi kakku), sen lyhyempi aika.

      Poista