lauantai 24. maaliskuuta 2012

Key Lime Pie

Yritin tuossa taannoin vähän kevyempää linjaa herkuttelun suhteen, mutta eihän se kovin kauaa pitänyt:) Syyttävä sormi osoittaa ainakin Voikukkapeltoon, jossa oli herkullinen Key Lime Pie postaus juuri, kun olin päättänyt pysyä tiukkana. Oli pakko kutsua ompelukerho koolle, että sain hyvän tekosyyn leipoa ja herkutella. Sittemmin piirasta on tehty jo useampaan kertaan, niin helppo ja herkullinen se on!

Alla pikkuisen muokattuna Voikukkapellosta löytynyt ohje, vastaavanlainen ohje pomppasi silmille myös Maalaisunelmaa-lehdestä 1/2011.
KEY LIME PIE
POHJA:
150 g Digestive-keksejä
75 g sulatettua margariinia
TÄYTE:
3 pienehkön limetin raastetut kuoret
3 limetin mehu (noin 1 dl)
4 keltuaista 
1 prk kondensoitua (makeutettu) maitoa (n. 400 g)
KORISTELUUN:
valkosuklaata

1. Hienonna keksit ja lisää joukkoon sulatettu margariini. Vuoraa 22-24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, voitele reunat kevyesti. Painele keksiseos tasaiseksi vuoan pohjalle.
2. Paista pohjaa 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Nosta pohja jäähtymään.
3. Pese limetit hyvin, kuivaa. Raaste kuori hienoksi (vain ulommainen vihreä kuori!). Purista hedelmistä mehu.
4. Vatkaa keltuaisia kulhossa sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja vatkaa lisää. Lisää lopuksi limen kuoriraaste ja mehu, sekoita tasaiseksi. 
5. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
6. Ripottele jäähtyneen piirakan päälle valkosuklaaraastetta.

Piirakka on valmis nautittavaksi vaikka samana päivänä, muutaman tunnin päästä. Tai voit tehdä sen valmiiksi jo edellisenä päivänä. Säilytä piirakkaa jääkaapissa.

* Ensimmäisellä kerralla käytin vain 1 limen kuoriraasteen, piirakasta tuli silloin hyvin mieto. 3 limetin kuoriraasteella piirakasta tulee kirpeämpi, eli raasteen määrää voi fiksailla oman mielen mukaan. 

* Piirakasta tulee gluteeniton, kun käytät pohjaan gluteenittomia digestive-keksejä (löytyi ainakin meidän lähikaupasta).
Minulla on ollut ilo nauttia Key Lime Pieta ihan autenttisessa ympäristössä (joskus vuonna 1 ja 2, eli 2004). Piirakkaa tarjottiin sekä kermavaahdolla että ilman, mutta en millään muista miten kirpsakkaa itse piirakka oli. Jos haluaa lisää pehmeyttä, niin päälle ripoteltu valkosuklaa ainakin taitaa kirpeyttä varsin mukavasti.
SHARE:

32 kommenttia

  1. Kuvakin näytti jo niin herkulliselta, että jouduin hurauttamaan ohjeosuuden ohitse hillittömällä nopeudella.
    Ei pysty juuri nyt venymään herkkukoukkuun!

    VastaaPoista
  2. Joo, herkkukoukkuun venyminen tietää paljon muuta venymistä. Joka suuntaan. Se tiedetään täällä:)

    VastaaPoista
  3. Mmm, näyttääpä herkulta! Onneksi vain näin silmillä syödyistä herkuista ei tule ylimääräisiä kaloreita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseltäni puuttuu täysin tuo "syön vain silmilläni" tahdonvoima:)

      Poista
  4. Mmmmmmm kondensoitua maitoa! Esoanjan tunneille viikolla oli puhe siitä (opettaja luuli, että sitä on vaikea saada!) ja muistin kaapissa olevan purkkini. Olenkin miettinyt, mitä sillä tekisin, mutta tätä voisinkin kokeilla!

    On pitänyt keitellä se kinuskiksi, mutta luin jostain että pitäisi olla huono kattila, koska saattaa pilata sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinuskia varten minullakin on pyörinyt kondensoitu maitopurkki kaapissa, mutta enpä ole keitellyt... Onneksi löysin ohjeen, kun oli päiväyskin menossa umpeen. Nyt on jo käytetty jo aikas monta purkkia, ohje on niin helppo ja hyvä:)

      Poista
    2. Nyt on jääkaapissa odottamassa huomista pääsiäisen avausta typaikalla kaksi key limeä tällä ohjeella, katsotaan miten kävi :)

      Poista
    3. No nyt alkoi jännittää:) Toivottavasti onnistui ja työkaverit tykkäs!

      Poista
    4. Onnistui kyllä, mutta ei näytä läheskään yhtä kauniilta kuin sinun kuvasi! Tein kaksi ja irtopohjavuoksia minulla ei ole kuin 1 joten tein kompromissin ja molemmista samanlaiset, mutta tylsemmät. Ja ainakaan mitään ei tullut takaisin ;)

      http://therearelilactrees.blogspot.com/2012/03/melkein-paasiainen-easter-ish.html

      Poista
  5. Mitähän tuon kondensoidun maidon tilalle voisi laittaa? Täällä takahikiällä ei maitokaupasta tuollaisa löydy... :/
    Huomaa siis, että kaikkien sisustuslehtien yms. " hienompien lehtien" ohjeet on ruuhka-Suomalaisille suunniteltuja; jo leivonnaisten ainesosat ovat muuta kuin taviskauppojen valikoimat ;)
    en ole katkera - mutta kuitenkin... :D

    vakkarilukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienestä maitokaupasta ei varmaan löydy kondensoitusa maitoa, mutta ainakin meidän Prismasta löytyy ja luulen, että kaikista Prismoista ja Cittareista nykyään?

      Poista
    2. Cittareista ja Prismoista löytyy salettiin ja samoin vähänkään suuremmista K-super- ja S-marketeista. Vaikeutena voikin enemmänkin olla se mistä hyllystä etsii. Toisaalla on esim. säilykehyllyssä ja toisaalla niiden UHT-maitojen luona. Kannattaa kysäistä omasta kaupasta.

      Poista
    3. Kiitti vinkistä! Asun alle 10 000 asukkaan pienessä maalaiskaupungissa Pohjois-Savossa. Toiveita saada tuota maitoa naapurikaupungin isosta Cittarista, muuten kun näillä main on perus-maitoa koko Suomen tarpeisiin ;)

      vakkarilukija

      Poista
    4. Täällä olikin jo ehditty antaa hyvät vinkit! Ei tätä löydy meidänkään kyläkaupasta, mutta Prismasta ja Cittarista kyllä. Ongelmaksi on tosiaan muodostunut tuo MISTÄ hyllystä etsiä...melkein aina joudun kysymään:)

      Poista
    5. Ihanaa herkkua olet tehnyt!
      Kommentoin tähän kohtaan vielä tuosta tuotteen löytymisestä. Meidän alle viidentuhannen ihmisen kylässä olevassa S-marketissa myydään kondensoitua maitoa (löytyy säilykehyllystä kookosmaitojen ym. vierestä). Uskoisin, että kuuluu lähes jokaisen S-marketin valikoimaan.

      Poista
  6. Minullakin täällä roppa huutanu viimme päivät makkeeta vaikka en ole ylleensä ollenkaan sen perrään , tuota herkkuakin kun saisi nyt aimo annoksen :)

    VastaaPoista
  7. Voi ei... Nyt joutuu meikäläisenkin itsekuri kadoksiin, sen verran herkulta näyttää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siksi minunkin piti kutsua ompelukerho koolle, ettei joudu yksin syömään koko piirakkaa. Ja sitten piti kutusa sukulaisia... Ja sitten... Jaettu herkku on hyvä herkku!:)

      Poista
  8. Näyttää niin hyvälle! Taidanpa kokeilla tässä kevään aikana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi on pääsiäinen tulossa, on kysyntää sitrusherkuille:)

      Poista
  9. Nam, herkulliselta vaikuttaa! Täytyy kokeilla, ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullinen ja helppo, siinä meikäläisen lempiyhdistelmä:) Suosittelen kyllä kokeilemaan!

      Poista
  10. Mukavaa sunnuntaita!
    Minulla on sinulle ♥Kaunis-blogi♥ tunnustus blogissani :)
    ♥Ulla

    VastaaPoista
  11. Kertun Kotoilua blogin kautta löysin tieni tänne . Blogisi vaikutti niin mikavalta, että jäin samantien lukijaksi. Tarkempi syynäys täytyy tehdä rauhallisempaan aikaan ;-)

    -Tuija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa että löysit:) Ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Lähdenkin saman tien vastavierailulle:)

      Poista
  12. Täydellinen makea leivonnainen meidän 1 vuotis juhliin! Kiitoksia ohjeesta! Nyt tuli myös käyttöä viherhuoneessa kasvavan lime-puun sadosta (onneksi niitä löytyi 3 kpl)! :o) //Magnolia

    VastaaPoista
  13. Niin... toivoin kovasti vastausta tuohon millä korvata tuo maito, kun asun Bangladeshissa ja kaikki muut tuotteet kyllä löytyy mutta maidosta en ole niinkään varma... että voinko lisätä vain jotain makeutusta? eikös se sillä korvautuis? :) Pakko koittaa tehdä tuota! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Makeutetun kondensoidun maidon korvaaminen tavallisella maidolla ja sokerilla tuskin onnistuu, sillä juju on maun lisäksi erityisesti maidon rakenteessa->se on paksua, sellaista siirappimaista. Mutta eikös tuo (sweetened condensed milk) ole kovasti käytetty tuote Aasiassa, ainakin Intialaisessa keittiössä sitä käsittääkseni käytetään sekä ruoanlaitossa että jälkkäreissä?

      En oikein osaa varmuudella sanoa, mikä toimisi tässä kondensoidun maidon sijaan? Tuorejuusto, ranskankerma tms? Tulethan kertomaan jos keksit toimivan korvaajan!:)

      Poista
  14. Hei! Kiitos vinkistä :) Koitan etsiä vielä. Lähikaupassa ei ollut, mutta jospa jostakin löytyisi. Itseasiassa makeutettua soijamaitoa olisi ollut. No katsotaan mihin päädyn :) Täällä on kyllä niin paljon muitakin herkkureseptejä, että aijai kunpa joku jaksaisi leipoa niin minä kyllä söisin ;)

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig