sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Vihdoin täällä!

Vuoden paras aika on vihdoin täällä! Luonto on mielestäni kauneimmillaan juuri nyt. Värit ovat raikkaita ja ilta-aurinko luo tuttuun maisemaan mielenkiintoisia valoja ja varjoja.  
Vaikka kiire painaa puutarhuria, muistakaa nauttia näistä hetkistä, tunnelmista ja tuoksuista! Lisää alkukesän fiiliksiä Marian hyötytarhassa, Viherpeukalot blogissa täällä.


SHARE:

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Pieni keittiötarha

Lupasin laittaa tarkemman tarinan uuden pienen keittiötarhamme perustusvaiheista.
Teimme uuden osion kesähuoneen kylkeen, joka siis näytti aloitusvaiheessa tältä. Nurkkaus oli myllätty viime kesänä kesähuoneen perustuksia tehtäessä. Joten ei muuta kuin lapio heilumaan ja uutta aluetta kaivamaan ja rajaamaan!
Seuraavaksi miesväki kasasi Strömsö kasvulaatikot,
 minun levitellessä pohjakangasta.
Kun laatikoiden ensimmäiset kerrokset oli kasattu, oli helppo mallata laatikoiden tarkat paikat.
Mieheltä löytyi puutappeja, joita käytettiin varmistamaan, että laatikoiden seuraava kerros pysyy paikoillaan.
Kun singelit oli saatu paikoilleen, alue näytti jo lähes valmiilta.
Tykkään kovasti laatikoiden mustasta sävystä, se sopii hienosti kesähuoneen kattoon ja muihin pienempiin yksityiskohtiin.
Seuraavana päivänä oli vuorossa alueen viimeistely. Meillä oli onneksi ylimääräisiä pihakiviä, joilla rajasin alueen nurmesta ja sivupenkistä. Vanhoja kiviä jäi naputtelun jälkeen jäljelle yksi! Piste i:n päälle oli sivupenkkiin levitetty GreenCaren puunkuorikate. Nyt jokainen alue (nurmi, hyötytarha ja sivupenkki) eroaa selvästi muista ja korostuu kauniisti omana kokonaisuutenaan.
Aikaisemmin pimeältä ja ahtaalta  näyttänyt nurkkaus muuttui valoisaksi ja jotenkin paljon avaramman näköiseksi. Kahdessa päivässä, huh!
Voitte uskoa, että täällä on viime päivinä taputeltu toisiamme ja itseämme selkään. Siitäkin huolimatta, että naapuri pääsi todistamaan hieman tiukempisanaisempaa neuvonpitoa ihan alkumetreillä. Mutta loppu olikin sitten melkein tanssia vaan! 

* Postaus tehty yhteistyössä Strömsön kanssa.

SHARE:

maanantai 25. toukokuuta 2015

Kesäkukkia ja arvontaa!

Vaikka välillä tuntuu, että toukokuussa on vain satanut, niin onhan sitä nautittu myös ihanasta auringonpaisteesta. Ja mikäs sen mukavampaa aurinkoisen kelin puuhaa kuin kesäkukkien istuttaminen.
Sain äitienpäivälahjaksi runkoruusun, jonka halusin istuttaa isoon koriin.
Kaveriksi pääsi tarhaneilikka Pink Kisses, jonka huomasin viime kesänä kukkivan ahkerasti pitkälle syksyyn.
Vaaleanpunaisen runkoruusun ja neilikan kaveriksi ostin vielä muutaman vaalean lilan lumihiutaleen. Melkoisen hempsukka kokonaisuus!
GreenCare teki kuluttajille kesäkukkakyselyn, jonka mukaan (HS 12.5.2015) suomalaisten suosikkeja ovat orvokki, pelargoni ja verenpisara. Lisäksi pihoille halutaan petunioita ja samettikukkia. Perinteisiä kesäkukkia siis, tuttuja jo mummolasta ja lapsuudenkodista. 
Tutkimuksen mukaan suomalaiset istuttavat vuodesta toiseen lähes samoja kukkia. Moniko teistä kokeilee jotakin ihan uutta joka vuosi? Itse huomaan tulleeni vähän laiskaksi, ja valitsen melko paahteisen puutarhamme kesäkukkaistutuksiin varmoja ja tuttuja kasveja.
Trenditietoisimmat istuttavat tänä kesänä voimakkaita värejä, hehkuvaa punaista ja pinkkiä.  
Olit sitten perinteinen puutarhuri tai trendikäs taloudenpitäjä, niin nyt kannattaa osallistua arvontaan! Sain Kotipuutarha-lehdeltä arvottavaksi GreenCare kesäkukka -tuotepaketin. Palkinto sisältää Puutarhan KESÄ Kesäkukkamultaa 30l, Puutarhan KESÄ palloja (pitkävaikutteinen lannoite) ja Puutarhan KESÄ pinkin kastelukannun. Yksi setti sisältää siis kolme tuotetta ja saan arpoa yhteensä kolme settiä!
Voit osallistua arvontaan seuraavasti:


* Jättämällä viestin tähän postaukseen. Anonyymit osallistujat, muistakaa jättää nimimerkki!

* Lisäarvan voit lunastaa blogin Facebook-sivuilla. Käy tykkäämässä sivustosta ja jätä puumerkki itsestäsi.

Arvonta-aika alkaa NYT ja päättyy viikon päästä maanantaina 1.6.2015 klo 24.


Onnea arvontaan ja kesäkukkia kasvattamaan!

SHARE:

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Lahjojen aikaan

Nyt on taas käsillä ne hetket, kun pähkäillään lahjoja opettajille, ohjaajille ja hoitajille. Itse suosin helppoja kasvilahjoja, kuten vaikkapa tämä kuvan rungollinen rosmariini.
Lisää kasvilahjavinkkejä Marian hyötytarhassa, Viherpeukalot blogissa. Pääset sinne tästä.

Aurinkoista sunnuntaita!
SHARE:

lauantai 23. toukokuuta 2015

Nyt ei kaverit usko

Nyt ei kyllä kaverit usko, että kuva on meidän kukkapenkistämme. Mies muuten aina ihailee "meidän" sanan laveaa käyttöäni. Joten sanonpa suoraan, että  m i n u n  kukkapenkistäni, minun istuttamiani. Siis oranssia, keltaista, jopa ripaus punaista (tuota punaista kyllä ihmettelen itsekin). Tässä oikein ilta-auringon korostamina. 
Minulla on hämärä mielikuva, että syyspimeässä kukkasipuleita maahan kaivaessani aikomukseni oli tehdä kesähuoneen yhdestä penkistä vaaleanpunasävyinen, keskipenkistä värikäs ja oikeasta reunasta lilavoittoinen. 
Takapihalla on edelleen hentoja sävyjä, mutta nyt nautitaan etupihan väriloistosta!
SHARE:

torstai 21. toukokuuta 2015

Kiire!

Tulin huikkaamaan pikakuulumiset. Täällä on ahkeroitu kesähuoneen keittiöpuutarhan parissa. 

Aamulla kesähuoneen sivusta näytti tältä:
Ja iltapäivällä tältä:
Pienen keittiöpuutarhan laatikot ovat Strömsö kasvulaatikoita. Vielä pitäisi rajata alue nurmesta ja penkeistä pihakivin. Sekä käsitellä laatikot Osmo Color EcoGarden -öljyllä, jonka jälkeen pääsisin vihdoin täyttö- ja kylvöpuuhiin. Mutta tuon EcoGardenin löytäminen, ja vieläpä Hiilen sävyisenä, on osoittanut varsin haastavaksi tehtäväksi pikkukaupungissa.  Jos joku paikallinen on viime päivinä törmännyt tuotteeseen, saa vinkata!
Tulen tekemään tarkemman postauksen muutoksen eri vaiheista. 
Mutta tämmöistä tänne juuri nyt, kuullaan taas!

* Postaus on tehty yhteistyössä Strömsön kanssa.

SHARE:

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Iltahetki

Kun muutaman päivän kärsi sekä fyysistä että henkistä vilua, oli ihanaa palata reissusta ilta-auringon lämmittämään kotiin. 
Vähän voimien keräily ja sitten taas jatkamaan toukotouhuja.
Mukavaa viikon jatkoa!

SHARE:

maanantai 18. toukokuuta 2015

Rymsteerausta

Olen siirtänyt tomaatintaimet yöpymään kasvihuoneeseen. Toistaiseksi tomaatit ovat vielä esikasvatusastioissaan ja kasvarissa vallitsee melkoinen epäjärjestys ja ahtaus. Samaan syssyyn jouduin luovuttamaan sisätiloihin luomani viherhuoneen takaisin vierashuonekäyttöön. Kyllä, olin kantanut vierassängyn varastoon taimien tieltä. Mutta tytär sanoi, että anoppia ei voi laittaa yöpymään pimeään varastoon.
Kannoin siis loput taimista kesähuoneeseen. Täällä on parempi suoja kylmiä öitä vastaan ja toisaalta aurinko ei paahda yhtä voimakkaasti kuin kasvihuoneeseen. Taimet oli helppo siirtää tässä Luhta Home Garden -sarjan Kylvö-hyllykössä. Kahvoista kiinni kuin kauppakassista ja menoksi! Sain näppärän hyllykön käyttööni yhteistyön tiimoilta.
Olen ensikertalaisena kieli keskellä suuta tähkälaventelin esikasvatuksen kanssa. On kuulemma hankala kaunotar. Kun ei omista taimikasvatukseen luotua viherpeukaloa, mutta haluaa kuitenkin kokeilla sitä sun tätä, on vain jännitettävä, mitä kausi tuo tullessaan.
Kylvö-telineen ylätasossa kasvaa petuniaa ('Sparklers'). Tuollaisia orvokkipotin kokoisia taimipurkkeja mahtuu 12 kappaletta per taso.
Yleensä olen ostanut kesäkukat valmiina taimina. Kasvuvauhti näyttää olevan sen verran verkkainen, että täytynee poiketa taimimyymälän kautta myös tänä kesänä. 
Kävi taimien kanssa niin tai näin, olen jo keksinyt Kylvö-hyllykölle paljon muutakin käyttöä. Tämä olisi mainio aputaso vaikkapa kesäjuhliin. Hyllyille saisi kauniisti juomat, lasit, kastikkeet, leivokset. Hyllykköä on saatavilla myös mustana.
Terveisiä siis kesähuoneesta eli uudesta taimitilastamme!
Minä lähden nyt vierashuoneeseen sijaamaan sänkyä anopille.

SHARE:

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Ihanat kevätkukkijat

Marian hyötytarhassa nyt ihania kevätkukkijoita. Lisää kuvia Viherpeukalot blogissa täällä.
Ihan uskomatonta, millaisella vauhdilla kaikki juuri nyt etenee.
Tämä on niin parasta aikaa! <3
SHARE:

perjantai 15. toukokuuta 2015

Kutkuttavaa odotusta

Sadetta ja viimaa, siinä tämän viikon sää näillä kulmilla. Mutta luonto vihertyy silmissä ja ilmassa on kutkuttavaa odotusta.
Myyrät ovat näemmä olleet armollisia etupihan uusissa penkeissä. Enää en malttaisi millään odottaa nähdäkseni, mitä kaikkea syyspimeällä tuli istutettua. Tähän aikaan vuodesta jokainen päivä on pieni jännitysnäytelmä!

SHARE:

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Bloggaajailta

Tiistai-iltana puutarhabloggaajalle oli tarjolla muutakin kuin multapussien raahaamista ja hulluna talikon kanssa heilumista. Kotipuutarha-lehti järjesti mukavan bloggaajaillan Espoon Marketanpuistossa. Ilma oli puutarhaharrastajan näkökulmasta mitä parhain! Tuskin sitä olisi kotipihassa vesisateessa ahkeroinut. Ei siis mennyt hyvä puutarhakeli hukkaan.
Sadesäässä kohtasikin varsin iloinen bloggaajajoukko, vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Näin naispainotteisessa porukassa oli ok tuijotella toisten rintamuksia. Nimilaput nimittäin paljastivat monta tuttua blogikaveria, joita ei olisi muuten vastaantullessa tunnistanut.

Tällaiselle amatöörikuvaajalle, ja vieläpä oudon kameran kanssa liikenteessä olevalle pilvinen ja paikoitellen runsas sadekeli asetti aikamoiset kuvaushaasteet. Mutta rusokirsikka-ostoksille on kyllä lähdettävä, se tuli selväksi. Huikea varhainen kukkija!
Häpeäkseni myönnän, että olin Marketanpuistossa ensimmäistä kertaa. Monet käytävät ja tunnelmaltaan erilaiset tilat kutsuivat tutustumaan tarkemmin, mutta aikataulu ei antanut myöden kiertelyyn ja kuvailuun. Ohjelma oli niin mielenkiintoista ja bloggaajien kanssa jutustelu niin antoisaa, etten malttanut irtaantua pääjoukosta sivukujille. Tänne on ehdottomasti palattava uudestaan.
Sarin puutarhat -blogin Sarin kanssa jutustellessa kuulin, että paikka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Olihan siellä leikkipuisto, kahvila ja kuulemma myös puutarhamyymälä. Sekä kaikki ne lukuisat käytävät, rakennukset, portit ja muut upeat mielikuvitusta ruokkivat leikkipaikat.
Illan aikana Huvila&Huussi -ohjelmasta tuttu Puutarhaetsivä Tanja Nieminen kertoi puutarhan kuumimmista trendeistä: vihannekset ja kotitarveviljely. Tosin viljely on enemmän kuin trendi, se on osa kestävää elämäntapaa. Minä ihastelin monen muun tavoin Tanjan näppäriä puutarhahousuja. Kuuliko joku paikalla olleista tai osaako joku teistä lukijoista vinkata, mistä tällaisia löytyy?
Rudukselta kuulimme pihakiveyksen uusista tuulista ja Tikkurila kertoi pihan pintakäsittelystä. Kekkilä esitteli lavaviljelyyn suunniteltuja tuotteitaan ja Puutarha Tahvosilta saimme vinkkejä kasveihin ja kasvivalintoihin.
Lisäksi opimme puun oikeaoppista käsittelyä (kanna istutusruukusta, älä roikoto rungosta), istuttamista (istuta suorakaiteen malliseen kuoppaan) ja tukemista (kepit suoraan, ei viistoon, miljoona sidosta, mutta tilaa rungolle kasvaa). Väärinhän tuo kaikki on tullut tehtyä. Lähdenkin tästä nyt kotipihaan kaivamaan esiin puun aivoja (eivät sijaitse latvassa vaan juurenniskassa), jotta saavat happea. Samalla tuuletan omiani. Tieto lisää tuskaa.
Melkoisen tietopläjäyksen ja iloisen mielen lisäksi saimme kotiinviemisiksi Puutarha Tahvosilta herkän kauniin ruusuherukan
Olen tästä pitkään haaveillut, mutta arkana kasvina en ole uskaltanut kokeilla. Nyt pitää vain löytää suojaisa paikka ja toivoa parasta!
Kiitos vielä kaikille järjestäville tahoille sekä mahtaville bloggaajakollegoille hienosta illasta!

SHARE:

tiistai 12. toukokuuta 2015

Vauhtiveikkoja

Kaksi päivää pesuhuoneessa lattialämmityksen päällä itämässä, sitten muutto kasvihuoneeseen. 
Avomaakurkku Marketer oli nopea kaveri.
Nyt olen pitänyt kurkuntaimia kasvihuoneessa ympäri vuorokauden. 
Yöksi olen peittänyt taimet elhon Green Basics Grow Your Own- sarjan minikasvihuoneen korkealla kuvulla.
Alemmissa kuvissa kylvöstä on 7 päivää.
 Samaan aikaan kylvämäni Red Head retiisit ovat myös tyytyväisiä oloonsa.
Retiisit jätin kylvön jälkeen suoraan kasvihuoneeseen, harsolla peiteltynä.
Terhakasti ovat jo nousseet, viileistä öistä välittämättä.
Osa esikasvatuksista on mennyt mönkään, mutta onneksi varmat valinnat porskuttavat melkein itsekseen!

* Yhteistyöpostaus: elho

SHARE:

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Toivon

Toivon, että äitienpäivänä paistaisi aurinko ja saisin tehdä puutarhahommia kauniissa kevätsäässä.
 Toivon, että äitienpäiväkahvit juotaisiin kesähuoneessa.
Toivon, että ehtisin suoristaa itseni kesähuoneeseen kannettuun sänkyyn edes hetkeksi, rakkaimmat kainalossani.
 Ja niinkuin missit aina toivovat maailmanrauhaa,
minä toivon, että kenenkään äidin, lapsen tai äidiksi kaipaavan 
ei tarvitsisi olla äitienpäivänä surullinen.
Vaikka sekin tunne on tuttu.

Lämpimiä ajatuksia sinulle, rakas lukijani!
SHARE:
Blog Design Created by pipdig